Nå blomstrer mjødurten for fullt, og Alfred Granmo har sendt oss oppskrifta han fortalte om på botanikkturen i Forra.
Saft av mjødurt
160 g friske mjødurtblomster (el. 80 g tørkede blomster)
1 liter vann
1 kg farin
saft av 1 sitron
2-3 g sitronsyre
Kok akkurat opp blomstene i vannet og la stå til avkjøling. Sil safta fra blomstene.
I en stålkasserolle koker du igjen opp safta sammen med sukkeret, sitronsafta og sitronsyra. Hell på flaske. Avkjøl og sett i kjøleskap. Safta kan nå fortynnes etter behag til drikke. I kjøleskapet er vel holdbarheten omtrent som melk.
Friske el. tørre blad av mjødurt kan også brukes til te.
Beste hilsen Alfred.
Litt om mjødurten:
Mjødurt (Filipendula ulmaria) er en veldig vanlig plante i fuktige enger og kratt - et iøynefallende innslag i landskapet. Den foretrekker næringsrik jord. Det latinske navnet filipendula kommer av filum som betyr tråd og pendulus = hengende. Ulmaria er et gammelt navn på mjødurt fra 1500-tallet.
Mjødurten lukter sterkt og godt, Linnè har sagt om den: "Thi ingen af de vilde urter har saa stærk duft fra deres blade som denne, om nogen dufter så sødt og sterkt, saa har den ikke tillige baade blomster og blade som dufter."
Mjødurt er rik på eteriske oljer både i blomst og blad, og har, som navnet viser, vært brukt som smakstilsetning i øl. Planten inneholder også salicylsyrederivater (som i aspirin) og har vært brukt mot forkjølelse, feber og reumatisme. Rota har vært brukt mot diarè.
Kilde: Ryvarden red.: Norges Planter, J.W. Cappelens forlag, 1993
"Mjødurt, den rykende blomsten
som kommer inn midtveis i sommeren,
lik et hemmelig presteskap med svingende røkelseskar
langs diker og grøft overalt på de grønne marker."
Rolf Jacobsen
Åsbjørg