Fargerike skyer

001himmel_MG_4909Torsdag 9. februar kunne man se helt fantastiske fager på østhimmelen fra tidlig om morgenen. Åsbjørg Leiros fikk fanget noen av disse inntrykkene på minnebrikken i løpet av den korte stunda fenomenet varte. Ved å klikke på "Les mer" kan du se flere bilder og lese om årsaken til slike røde skyer...  

003himmel_MG_4911

002himmel_MG_4942

004himmel_MG_4964 

”Red Sky at night, sailor’s delight. Red sky in the morning, sailor take warning.”
En dansk variant av ordspråket i denne overskriften lyder: ”Morgen rød, gir aften blød, aften rød gir morgen sød”
Når himmelen er spesielt klar i vest, kan vi ofte se en rød solnedgang. Det skyldes at lyset fra den synkende sola skinner gjennom mye mer av den nedre atmosfæren, som inneholder støv, salt, røyk og forurensning. Når lyset skinner gjennom disse partiklene spres de kortere bølgelengdene (de fiolette og blå) slik at bare de lange bølgelengdene (de oransje og røde) er igjen. Hvis det ligger et høytrykk i området synker lufta. Denne synkende lufta holder partiklene i nærheten av jorda slik at solnedgangen blir enda rødere enn vanlig. Dette er nok det som menes med ”rød himmel om kvelden”.

På midlere breddegrader på den nordlige halvkule, kommer oftest værsystemer fra vest. Fordi høytrykk som oftest bringer med seg pent vær vil denne typen ”rød himmel” tyde på at klart vær er på vei, noe en sjømann vil sette pris på. Hvis himmelen er rød i øst ved soloppgang av de samme grunnene, er det sannsynlig at høytrykket allerede har passert fra vest til øst og et lavtrykk kan følge etter. Lavtrykk bringer vanligvis med seg skyer, regn eller storm, en advarsel for seilere (”aften blød”)."

Kilde: ESPERE: Miljøvitenskap publisert for hele verden (av Educational Network on Climate)

I ettertid kan vi konstatere at "rød morgen" ga oss væromslag og en skikkelig omgang med regn og vestavær!

Utskrift