Hvordan finner trekkfuglene veien?

1Svaner_6Et trivelig vårtegn er at trekkfuglene vender tilbake til nord. Mange trekkfugler flyr tusenvis av kilometer og finner "hjem" til samme reirplass de hekket på året før. Lurer du på hvordan trekkfuglene klarer å finne veien? Lær mer ved å klikke på "les mer" lenken.

Det er flere grunner til at fuglene klarer å finne veien til hekkeplassene med så nøyaktig presisjon. Svaner og gjess lærer av foreldrene sine, de husker faste rasteplasser og landskap de flyr over. Men "barnelærdom" er ikke nok til å forklare hvordan fugler finner veien over havet, f.eks. fra Svalbard til fastlandet. Gjøkunger, som ikke engang vet hvem foreldrene er, finner veien til Afrika hvor de overvintrer.

Eksperimenter har vist at fugler kan navigere etter sola om dagen og månen eller stjernebildene (særlig de i nord) om natta. Disse fuglene har en evne til å lese solhøyden og beregne tidspunkt på dagen slik at de kan fly i riktig retning.  Men for å bruke dette innebyggede solkompasset må det være klarvær. Mye av fugletrekkene foregår når været er godt, men det er slett ikke alltid at fuglene bare trekker i godt vær.

Mange fugler trekker også i overskyet vær, til og med inni skylaget slik at de ikke engang ser bakken under seg. Hvordan kan det egentlig være mulig å finne rett retning da? Senere forskning har avslørt at fugl kan navigere etter jordas magnetiske felt. De har med andre ord et slags innebygd magnetkompass.

Kilde: nettsida Trekkfugler i nord 2011 fra Universitetet i Tromsø

 

Åsbjørg

Utskrift