melkeveien

Vinteren og snøen er kommet, poengsamlinga er over for i år, og mørketida står for døra. Frisk luft og mosjon trenger vi likevel, men det er ofte vanskeligere å motivere seg selv til å gå tur når det er mørkt om ettermiddagene. Hva skal vi finne på for å komme oss ut og få frisk luft i lungene? Her kommer et forslag:

Gå ut og se på stjernehimmelen en kveld det er klarvær! Yr melder ganske bra vær i helga, forhåpentligvis blir det så klart at det lar seg gjøre å se på stjernene.

Lurer du på hvilken plantet som lyser så klart i øst om kvelden? Eller skulle du gjerne lært navnet på noen flere stjernebilder enn Karlsvogna? På nettsida heavens-above kan du finne svar på det meste om himmelen over oss. Sida er på engelsk, men det viktigste er greit å forstå.

Klikker du på whole sky chart får du opp en figur som viser hvilke stjerner og planeter som er oppe akkurat der du er - akkurat nå. Oppdaterer du sida etter ei stund ser du hvordan himmellegemene har beveget seg over himmelen.

På sida finnes også nøyaktige data om sola: bl.a soloppgang og nedgang, og om månen - hvor stor den er i dag, nårtid neste fullmåne er, samt mye annen info.

NB! linkene jeg har lagt ut er tilpasset oss som bor i Evenes - bor du en annen plass må du registrere koordinatene for der du bor, ved å velge configuration - select from map og klikke på stedet du er nå.

Du kan også finne navnet på de mest lyssterke stjernene - hvis du først finner ut hvilket stjernebilde de ligger i, og så velger stjernebildet i menyen constellations (som betyr stjernebilder). F.eks. Velg constellations, velg så Orion i oversikten - så får du opp en figur av stjernebildet, og en tabell under med navn på stjernene i stjernebildet og diverse andre opplysninger.

På sida viten.no finner du norske navn på mange av stjernebildene, samt noen samiske stjernebilder. Denne sida er ikke tilpasset geografi og tidspunkt, men er nyttig likevel.

Universet er utrolig stort og fascinerende. Tall som skal fortelle oss om antall galakser eller antall stjerner der ute blir så store at de blir ubegripelige for oss "vanlige folk" som verken er astronomer eller matematikere. Har lyst å dele med dere lesere av sida en liten filmsnutt som gjør at du kanskje tenker annerledes neste gang du ser på stjernehimmelen. Filmsnutten heter The Hubble deep field: the most important image ever taken, og forsøker å forklare med bilder hvor utrolig stort universet er. I 2003 zoomet teleskopet Hubble, i hele 11 dager, inn på en liten flekk på himmelen hvor ingen stjerner var synlig. Resultatet ser du i filmen.

God tur!

ÅL

(Alle ordene som er med grønn skrift er linker som kan klikkes på)

Bildet er fra november 2009, av nordlys i melkeveien. bl.a. vises stjernebildet Cassiopeia (øvre del av bildet, like til venstre for midten)

 

Kontakt oss:

Leder: Lena Tovås

post@evenes-turlag.no

 

Kommende aktiviteter




Redaktør: Lena Tovås. Teknisk ansvarlig: Terje Petter Leiros.

Opphavsrett © 2009-2016 Evenes Turlag. Alle rettigheter reservert. Webdesign ©2024 Web Norge.