En tur i skogen trenger ikke bare å ha som mål å samle poeng i turlagets kasser. Nå om høsten er bær og sopp-plukking en fin og matnyttig aktivitet.
Det er ikke bare de mest vanlige bærslagene som blåbær, tyttebær og molter som kan brukes. Heggebær for eksempel finnes det mye av enkelte år, og den er godt likt av fuglene, men sjelden brukt av oss mennesker.I vår var det store mengder blomster på hegga, heggeblomstlukta var ganske så intens mange steder. Ofte blir det lite og ingenting bær av alle blomstene, men i år ser det ut til å være bra med svarte bær på hegga.
For mange år siden lagde u.t. saft av heggebær, og husker heggebærsafta som veldig god. Muligens er bæra ikke helt moden enda, men som sagt er fuglene glade i bæra så det gjelder å passe på. Oppskrifa er borte, men det finnes fortsatt oppskrifter å få tak i. Denne oppskrifta er hentet fra boka "Ville bær" av Gudrun Ulltveit:
2-3 dl vann pr liter bær
400g sukker pr liter saft
Rens og skyll bærene, kok forsiktig med vann (ca. 10 min) Sil i silklede oppvridd i varmt vann. La saften renne av minst en halvtime. Mål saften, gi et oppkok og tilsett sukker. La koke noen minutter, fjern alt skum og fyll på varme, rene flasker.
I en annen oppskrift skal bærene knuses først, men forsiktig så ikke kjernene skades. Det står også at hegg egner seg godt til å blande med andre bær i saft, f.eks tyttebær.
Hegg (prunus padus) inneholder et stoff, amygdalin, i alle deler av planten unntatt fruktkjøttet. Amygdalin kan i fordøyelsesprosessen omdannes til blåsyre, men i koking og tørking nedbrytes stoffene til ufarlige forbindelser. Det er likevel tryggest å unngå å knuse kjernene (i gamle oppskrifter står det ofte at kjernene skal knuses for å få fram bittermandelsmaken)
Heggebær har også vært brukt til vin og likør. Visste du at heggekvister tidligere har vært brukt til å fordrive skadedyr som mus og rotter? Mer om historisk bruk og overtro på urtekildens planteleksikon.
Dersom noen av leserne har erfaringer med å lage heggebærsaft eller annet av heggebær, hadde det vært artig om dere deler det med oss andre! Skriv i kommentarfeltet eller sender turlaget en epost.
Åsbjørg
Kilde: Ulltveit: "Ville bær", Teknologisk forlag 1995