sjomusFor den som liker å gå i fjæra og plukke steiner og skjell, eller bare studere livet der - er det alltid noe spennende å finne. Her er en liten oppfølger til forrige artikkel om å gå tur i fjæra.

Før turen kan det være greit å vite om det feller eller flør; en Tidevannstabell med klokkeslett for flo og fjære - samt hvor høy vannstanden ventes å bli, kan være greit å ta en kikk på. Når er stor fjære er det mye spennende å finne på områder som vanligvis ligger under vann. Men også i flomålet kan det ligge mange rare ting som er skylt i land fra dypere vann - og ting som er kommet rekende på havet. For den som er interessert i å finne ut hva de forskjellige dyrene, skjellene og plantene heter - og lære mer om de - kan det være vel anvendte penger å skaffe seg ei lita oppslagsbok om livet i fjæra.

Bildet viser skall av ei sjømus (Echinocardium cordatum - vanlig sjømus) som er relativt vanlig å finne blant gammel tang i flomålet. Sjømusa kalles også irregulært sjøpiggsvin, og er nært i slekt med kråkebollene. Fellesnavn på kråkeboller og sjømus er sjøpiggsvin. Skallet til sjømusa har et karakteristisk mønster oppå, og det er som oftest tynt og går lett i stykker. Sjømusa blir opp til 5 cm og har et grågult skall dekket av hår/pigger - det skal ikke mye fantasi til for å se at den ligner på ei vanlig mus. Bilder av levende sjømus finner du her.

Sjømusa lever nedgravd i sand- eller mudderbunn, med forbindelse til sjøbunnen gjennom en slimkledd kanal. Lange sugeføtter samler materiale på sandbunnen og fører det til munnen på sjømusa via denne kanalen. Munnen er en tannløs spalte på undersida av sjømusa. Dyret lever på noen meters dyp, men vi kan ofte finne tomme skall som er blitt skylt på land. (kilde: Havets dyr og planter, NKS-forlaget 2000)

ÅL

Kontakt oss:

Leder: Lena Tovås

post@evenes-turlag.no

 

Kommende aktiviteter




Redaktør: Lena Tovås. Teknisk ansvarlig: Terje Petter Leiros.

Opphavsrett © 2009-2016 Evenes Turlag. Alle rettigheter reservert. Webdesign ©2024 Web Norge.