_MG_8236
Nå er det ikke lenge igjen til de første vårblomstene åpner seg mot sola!

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
- och det som stänger.

Les hele det vakre diktet "Ja visst gör det ont" av Karin Boye

Like etter at snøen er borte dukker rødsildra (Saxifraga Oppositifolia) fram. Rødsildra er en hardfør liten plante i sildrefamilien, og vokser som oftest på utsatte steder med lite snø. Rødsildra er så hardfør at den vokser helt opp til 2350 m.o.h. på Galdhøpiggen. På Grønland er den funnet lenger nord enn noen annen blomsterplante - og er dermed verdens nordligste blomst!

Egentlig er rødsildra en fjellplante, men på Vestlandet og i Nord-Norge finner vi den også helt ned til fjæra - på steder som er så karrige at få andre planter klarer å slå rot. Bildet øverst er tatt på Evenestangen i dag 7. april. Enda er det bare knopper å finne, men i løpet av få dager vil den helt sikkert glede oss med sine lysende rosarøde blomster.

Rødsildra er fylkesblomst for Nordland, og for mange selve symbolet på våren. Rødsildra kalles også Bergsildre eller Bergblomst - kjært barn har mange navn.

rodsildreDet latinske navnet på sildreslekta, Saxifraga, kommer av saxum som betyr berg, og frangere som betyr sprenge, altså en som sprenger berg. Rødsildra ser ofte ut til å vokse rett ut av blanke berget, men den har ei lang og solid pelerot som gjør at den sitter godt festet i bergsprekker.

Om rødsildre på wikipedia

ÅL

 

 

 

Kontakt oss:

Leder: Lena Tovås

post@evenes-turlag.no

 

Kommende aktiviteter
Redaktør: Lena Tovås. Teknisk ansvarlig: Terje Petter Leiros.

Opphavsrett © 2009-2016 Evenes Turlag. Alle rettigheter reservert. Webdesign ©2024 Web Norge.