Orkidè i Evenes

Skrevet av Åsbjørg Leiros . Publisert i Natur

marisko_copyDenne spesielle blomsten er ikke noe vanlig syn i skogen. Men de som først har sett den, vil sjelden glemme hvordan den ser ut.

Marisko (Cypripedium Calceolus) er et praktfullt syn med sine særegne og relativt store blomster. Marisko hører til orikidèfamilien, og er den største og mest eksotiske av de orkidèene som vokser her i området, oftest blir den mellom 20 og 50cm høy. Blomstringstid er vanligvis rundt St. Hans, men i år blomstret den noe seinere.

Mariskoen er fredet og på Norsk rødliste, som er ei liste over plante- og dyrearter som er trua av utryddelse. Marisko blir sjeldnere og sjeldnere i Nord-Norge, også i Evenes. Mange som vet av steder der den har vokst tidligere kan fortelle at den er borte nå. Årsakene til dette kan være flere: endrede beiteforhold med påfølgende gjengroing, men også plukking eller oppgraving av planten. En så stor og vakker plante har sikkert fristet mange til å forsøke og flytte den hjem i hagen. Marisko stiller store krav til jordsmonnet og vil neppe overleve om den flyttes. Orkideer er også avhengige av samarbeid med spesielle sopper som må finnes i jorda der de vokser.

Det latinske navnet Cypripedium calceolus kommer av gresk Kypris, som er et navn for Afrodite, og pedilon som betyr sko. Calceus betyr også sko. Jomfru Marias Gullsko, fruesko, gaukesko, tøffelblomst og Olavsbolle er noen av de mange navnene Mariskoen har fått forskjellige steder i Norge. Dersom noen vet av lokale dialektnavn fra Evenes hadde det vært artig å få tilbakemelding på det!

Mariskoen lukter søtt og godt, og bruker lukt og utseende til å lokke og lure bier og andre insekter. Mariskoen mangler nektar, og i stedet for et godt måltid går insektene rett i fella - de faller ned i den bolleformede skoen. For å komme seg ut derfra er de nødt å passere først arr, så pollenbærere. Insektene får kroppen tildekt av pollen innbakt i en klebrig væske, som de så tar med seg til neste blomst.

marisko2Noen steder vokser Mariskoen i store, flotte klynger som på dette bildet, andre steder finnes bare noen få planter.

Åsbjørg

Kilder:
Strann, K.-B. & Bjerke, J.W. 2010: Orkideer i Nord-Norge. Artic Research and Consulting DA
Ryvarden, Leif (red.) 1994: Norges planter, J.W. Cappelens Forlag as

Utskrift